Neen, we gaan niet met zijn allen terug naar school. Nieuwe leervormen zullen dus belangrijk zijn: voor iedereen toegankelijke en krachtige methodes die de boodschap écht doen doordringen.

 

Stap één: App voor klimaatgeletterdheid

Vooraleer je je gedrag positief kan aanpassen, moet je weten wat voor verbetering vatbaar is. Om mensen te helpen welke acties het klimaat beïnvloeden, hebben we acht quizzen ontwikkeld die hen toelaten hun kennis over het klimaat en de klimaatverandering te testen, en om de klimaatvriendelijkheid van hun dagdagelijkse activiteiten na te gaan. Zijn ze een klimaatheld of een klimaatshelm? Op een leuke en toegankelijke manier krijgen spelers tips over hoe ze hun impact op het klimaat kunnen verminderen, en worden ze aangemoedigd om zich via de zelfstudiemodules bij te scholen over deze onderwerpen.

Stap twee: Zelfstudie modules

Speciaal voor dit project ontwikkelden we acht modules rond acht verschillende thema's die te maken hebben met klimaatverandering. De modules werden opgevat als toegankelijke zelfstudiematerialen, om volwassenen zonder wetenschappelijke achtergrond toe te laten om, vanuit het comfort van hun eigen woonkamer, meer te leren over de klimaatverandering en welke acties zij kunnen ondernemen.

Om het leren te vereenvoudigen werd elke module onderverdeeld in drie à vier units. Elke unit wordt afgesloten met een korte zelf-test, en bevat referenties en leesmaterialen voor diegenen die meer informatie willen.

Stap drie: Verzameling van ondersteunende oefeningen

Stap 3: Verzameling van ondersteunende oefeningen Op basis van de zelfstudiemodules werden 64 oefeningen ontwikkeld om leerkrachten te helpen het onderwerp van klimaatverandering ook in hun klas te behandelen. De oefeningen werden dusdanig opgesteld dat ze in een brede waaier aan vakken kunnen worden gebruikt, waaronder biologie, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, taal..

Resultaat: een echte horizontale aanpak

De gecombineerde aanpak van de app, de zelfstudiemodules, en de ondersteunende oefeningen voor leerkrachten zorgen ervoor dat het onderwerp van de klimaatverandering op een leuke en toegankelijke manier kan worden aangebracht bij zowel volwassenen als jongeren. Zo bereikt dit project haar doel om klimaatgeletterde burgers te creëeren die zelf initiatief nemen.